Почетна / Градина / Вести / Светски пазари: Цената на пченицата расте, а на пченката се намалува

Светски пазари: Цената на пченицата расте, а на пченката се намалува

Големите житни култури продолжуваат брзо да ги менуваат своите цени на глобалните берзи. Во почетокот на јануари во САД пченицата се искачува од 3 до 256 $ / тон, но пченката се спушта од 2 до 175 долари / тон.

Пченицата во Франција исто така порасна за 2,25 евра на 191,75 евра / тон, во Украина и Русија цените исто така се зголемија за по 3 долари, на 217 и на 220 долари за тон, соодветно.

За пченка во Украина цената е до 176 УСД / тон, во Франција – 173 евра / тон, повторно со плус 4 евра нагоре.

Јачменот во Украина остана непроменет на 186 американски долари / тон, во Франција се зголеми 2 евра и сега е 172 евра / тон. За семе од репка во Европската унија се плаќа 6,75 евра повеќе, т.е. 420 евра / тон.

Нерафинираното сончогледово масло на берзата Ротердам по драстичното покачување на денови, сега падна за 15 до 850 долари / тон, а рафинираниот шеќер уште еднаш го промени трендот и порасна за 14,70 долари на 367,40 долари / тон на берзата во Лондон, со испорака во март.

Види

Фрлете ги апчињата за спиење: Половина лажица од овој зачин и ќе заспиете како бебе!

Пореметувањето на сонот може да биде последица на различни фактори, а некои од нив се …