22.03.2023
Почетна / Градина / Вести / Светот на пчелите: Колку живеат и зошто умираат после убодите?!

Светот на пчелите: Колку живеат и зошто умираат после убодите?!

Пчелите играат клучна улога во светскиот екосистем. Всушност, медната пчела е најважниот единствен вид на опрашувач во светот, обезбедувајќи растителна храна за луѓето и голем број животни, покрај тоа што произведува мед, восок и други производи од пчели. Сепак, иако има толку важни задачи, пчелата има прилично краток животен век.

Да немаше пчелен мед, светот ќе немаше бобинки, јаболка, краставици и многу друга храна. Покрај тоа, пчелите имаат свои производи, како што се мед и восок. Тие ја завршуваат целата своја работа за кратко време, а колку долго ќе живеат зависи од многу фактори, вклучително и од тоа дали пчелата е дрон, работник или кралица.

Пчелната заедница е исклучително организирано и софистицирано општество и се состои од неколку категории: една плодна кралица, стотици машки беспилотни летала и илјадници стерилни пчели жени-работнички. Видот на пчелата, како и времето во годината кога се роди, влијае на нејзиниот животен век.

Летните работници имаат најмал животен век, додека кралицата живее најдолго.

Просечното време што е потребно за пчелата да стане целосно развиена возрасна личност е околу 21 ден за работниците, околу 24 дена за трутовите и околу 16 дена за кралицата.

Матиците најбрзо се развиваат благодарение на богатата храна. Тоа е исто така најголемата пчела во колонијата, приближно двојно поголема од работничката пчела.

Животниот век на кралицата е 3-5 години, додека пчелата на летото работи 6 недели во текот на пролетта, летото и есента, а пчелата на зимскиот период до 4-5 месеци. Трутовите умираат наскоро по парењето, а максималниот животен век е околу 4 месеци.

Убодот е прицврстен за внатрешните делови, нервите и мускулите на медната пчела, а кога ќе избоде човек, убодот останува заглавен во кожата. Пчелата инстинктивно се обидува да одлета, оставајќи дел од нејзините органи, што резултира со непосредна смрт. Сепак, ова се однесува само на пчелите работници.

Матиците можат да убодат повеќе пати, но нивниот убод е многу редок. Скоро сите убоди се предизвикани од пчели работници. Трутовите немаат убод.

Види

Прополисот убива се што му смета на здравиот организам: Еве кои 15 болести може да ги излечи овој магичен лек!

Ако за време на ведар летен ден се открие пчелина кошница, може да се види …