Почетна / Градина / Вести / Сувите овоштија кои штитат од разни болести

Сувите овоштија кои штитат од разни болести

Претставуваме кориснo суво овошје, кои, освен што се вкусни, штитат од разни болести, убаво е да ги вклучиме во секојдневното мени.

Еве ги накратко корисните здравствени придобивки од некои суви овоштија:

Сушени кајсии – корисни се при висок крвен притисок и содржат три пати повеќе калиум од бананите. Тие исто така можат да го намалат ризикот од срцеви болести.  

Сушени цреши – Сушените цреши се корисни при различни воспалителни состојби како артритис, гихт, болки во мускулите после вежбање. Најефикасна доза е половина чаша сушени цреши на ден.

Сушени боровинки – Сушените боровинки се ефикасни при инфекции на мочниот меур.

Сушени смокви – Сушените смокви се корисни при анемија.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …