01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Сушените лисја од вратигата ќе ви помогнат во одвикнувањето од пушење

Сушените лисја од вратигата ќе ви помогнат во одвикнувањето од пушење

Вратигата (Tanaceum vulgare L.) може да ја сретнеме на каменливи и тревни места, низ грмушките, крај реки и потоци, покрај патишта итн.

На многу места се одгледува и како декоративно растение во градината. Корисен дел се надземните делови за време на цветањето во јуни-септември.

Растението се суши под сенка или на места или во машина за сушење алишта до 45 °С. Во својот хемиски состав содржи етерични масла, органски киселини, смоли, флавоноиди, горчлива материја и др. Ја тонизира мускулатурата на матката, ја зајакнува срцевата активност, го зголемува крвниот притисок, го зголемува лачењето на сокот на жолчката, отстранува првут. Дејствува смирувачки врз нервниот систем, сушените лисја од вратига помагаат во одвикнување од пушењето.

Околу 2 чајни лажички од растението се запаруваат со 300 мл врела вода за околу 30 минути. Потоа се пие по 1 чашка 3 пати на ден после јадење. За надворешна употреба се прави лушпа и со памук се прават фрикции на кожата или на главата при губење на косата. Внимание! Растението се користи само по рецепт на лекар, бидејќи е високо токсично.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …