06.07.2022
Почетна / Градина / Сте го пробале ли американското јаболко Мамеа (Mammee Apple) ?

Сте го пробале ли американското јаболко Мамеа (Mammee Apple) ?

Mammee Apple (Mammea Americana) или Santo Domingo Apricot е еден вид на кајсија која потекнува од фамилијата „Calophyllaceae“.

Расте како вечно зелено дрво во Јужна Америка и е воведена во други земји вклучувајќи ја Западна Африка и Југоистична Азија, а може да се најде во Флорида и Хаваи.

Има дебела надворешна кора и дијаметар од 20см.

Внатрешноста е мека жолта каша и има една семка, но понекогаш и четири.

Тоа е слатко и миризливо.

Не успева во нашата земја, во природни околности и бара не пониска температура од -10 С. Плодот што ова дрво го дава, е со дијаметар помеѓу 10 и 20 см.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …