Почетна / Градина / Вести / Ставањето на овој камен пред светиот олтар, се стекнува со голема сила

Ставањето на овој камен пред светиот олтар, се стекнува со голема сила

Јаспис е вид декоративна кварц карпа или полиминерален агрегат на кварц. Составено е главно од кварц и халцедон со примеси на манган и железо оксиди и глинести минерали. Често се зема несоодветна за разновидност на халцедона или за “нечиста кварц разновидност”.

Кон јаспис фактички се однесува голема група на различни по состав и услови на формирање карпи, обединети од следните знаци: кварцен состав, висока цврстина и декоративност. Нејзината хемиска формула е SiO2 – силициум диоксид. Често во неговиот состав се разликуваат различни вклучени од епидот, гранат, актинолит, серицит, хематит, биотин, пиемонтит, пумпелит и др. Во зависност од неговиот состав, има цврстина од 6 до 7 во Moos.

Тој е непроѕирен, но бојата и моделот се многу различни. Се појавува во различни тонови поради примесите (пигменти), но најчесто е црвеникава (нечистотии од хематит), жолта или кафена или зелена (хлорит). Јасписот е добар за циркулаторниот систем и крвта, а исто така одлично ја балансира машката и женската енергија во организмот. Во античките времиња јасписот бил сметан за многу вреден подарок на природата.

Уште тогаш нашите предци изработувале корисни работи од него: накит, амајлии и дури го вклучувале во керамиката и во други форми на уметноста. Исцелител од Блискиот Исток, верниците во Буда, го користеле каменот за лекување на органите, кои се отруени или при заболување од страшни и неизлечиви болести со лекови. Токму во Кина се верувало дека јасписот е симбол на убавината и нема втор како него. Христијаните верувале дека при ставањето на овој камен пред светиот олтар, тој се стекнува со голема сила. Најголемите наоѓалишта на јаспер се наоѓаат во северните и јужните делови на Азија, Централна Европа и северна Африка. Енергиите од јасписот се суптилни, но се чувствуваат мошне длабоко. Претставува минерал кој ни помага малку да застанеме со пребрзото движење низ животот, да се видиме каде сме и полека и сигурно да продолжиме напред. Овој минерал се поврзува со првата енергетска чакра и е одличен за пронаоѓање на сопствениот пат низ материјалниот свет. На ментален план дејствува како стимулатор на волјата и иницијативноста. Неговата “Јанг” енергија успешно ги ревитализира телото и душата.

Види

Чувајте некои од овие животни за да бидете здрави

1. Кучиња Ако водите седентарен начин на живот и не може да се мотивирате доволно …