06.12.2023
Почетна / Градина / Спектакуларна сферична градина

Спектакуларна сферична градина

Висок речиси три метри, Growroom е кружен павилјон направен од дрвени табли, кој ви овозможува да одгледувате цвеќиња, зеленчук или билки. Погледнете како можете сами да ја создадете оваа привлечна вертикална градина за вашиот дом.

Со цел да се врати природата во градот и да се поттикнат луѓето да произведат своја храна, студиото „Space10“, во соработка со ИКЕА, дизајнираше и дистрибуираше упатства за изработка на дрвен павилјон, а самиот дизајн е дизајниран да биде што е можно лесен и едноставен за составување.

Локалното производство на храна има бројни позитивни влијанија и врз животната средина и квалитетот на нашата храна, меѓутоа, традиционалните градини заземаат премногу простор, а секој метар достапен простор е вреден во урбаните области.

Тоа е причината зошто Growroom е дизајниран како вертикална градина, кој зафаќа мала површина благодарение на димензиите од 2,8 x 2,5 метри. Павилјонот ни овозможува да се поврземе со природата со тоа што прво ќе ги негуваме растенијата, а потоа ќе береме миризливи и вкусни плодови.

Целиот павилјон е направен од само еден материјал – дрво, а за да го направите ќе ви требаат 16 иверици. Потоа, ќе ја посетите работилницата што има CNC машина (за компјутерско 3Д обработка на дрво) за да ги исечете таблите и да ги добиете потребните елементи што изгледаат вака:

Можете да ги преземете сите датотеки потребни за ЦПУ машина, како и детални упатства за нивно изработување на ОВОЈ ЛИНК, а на следниве фотографии ќе ви откриеме краток преглед на процесот на изработка на павилјонот.

Види

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува …