06.02.2023
Почетна / Градина / Спатифилум е цвеќето на мирот

Спатифилум е цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и Јужна Америка и познати се 41 видови.

Се одгледуваат првенствено за своите луксузни бели “цвеќиња” кои стојат на долга и нежно издолжена дршка.

Овие деликатни бели “цвеќиња” во постудени клими се одгледуваат во оранжерии кои се загреани или како цвеќе за домот.

Во потоплите клими се користат за садење на влажни места. Хибридните видови на овие саксиски цвеќиња се одлични за декорирање во вашиот дом или канцеларија и се повеќегодишни. Со овие растенија треба да се биде внимателен бидејќи се доста отровни како за домашните миленичиња, така и за луѓето.

Може да се одгледуваат во стакленици, односно во добро исцеден компост каде може да се додаде и малку глина. Како што расте, тоа треба да се напојува редовно, со додавање на течно ѓубриво еднаш месечно. Бара малку светлина во текот на годината или, поточно, никогаш не смее да биде изложено на директна сончева светлина. Исто така е познато дека ова растение сака сместување пред компјутер или телевизор, бидејќи очигледно апсорбираат зрачење и го користат како и сончевата енергија за нивниот раст и развој.

Со редовно наводнување и хранење 1-2 пати месечно, а најдобро е со доволно влага, растението ќе цвета периодично во текот на годината, а нејзините цветови понекогаш ќе траат и до 2 месеци и постепено ја менуваат бојата од бела до зелена. Во зима, температурата треба да биде пониска од 18 ° C. Ова растение не е подложно на растителни штетници и болести, и може да се размножува едноставно со поделба на младите странични листови.

Види

Како да спречиш парадонтит?

На проблемите во усната празнина треба да се обрнува посебно внимание, бидејќи воспаленијата или кај …