Почетна / Градина / Вести / Совети за собните растение додека сте на одмор

Совети за собните растение додека сте на одмор

Кога одите на одмор, вашите растенија во домот сеуште им е потребна грижата. Особено им е потребна водата, вентилацијата, влажноста и осветлувањето.

Ставете ги сите ваши растенија во една соба, кои ќе имаат осветлување (не директна сончева светлина) и воздух за време на вашиот одмор. Наредете ги на начин према сонцето или на место кое ќе биде поблиску до изворот на светлина.

Ставете ги растенијата во една соба која има малку вентилација. Растенијата поставете ги малку подалеку од прозорците или од некој извор на топлина, со цел да се забави процесот на испарување на водата од почвата.

Поставете широк сад исполнет со вода за да се зголеми влажноста на воздухот и бидете сигурни дека во собата нема премногу вентилација, со цел да се одржи на релативно високо ниво на влажност за време на вашиот одмор.

Најдобро решение е да се има систем на наводнување, кој ќе се грижи за вашите растенија за време на вашиот одмор. Употребата на авто-наводнување со помош на сонди е ефикасен и ефтино решение. Внесете конус направен од глина во почвата (потопени со изобилство на вода).

Шишето превртено наопаку треба да е поврзано со нив. Додека глината е порозна, водата полека продира во почвата со капиларна акција за неколку дена (зависно од тоа колку брзо земјата се суши), и ја држи почвата влажна. Исто така можете да користите и лента за само-наводнување.

Водата во садот полека трансферира на почвата низ одводните дупки. На овој начин, растението може да се напои за неколку дена. Употребата на хидрогел – вода, претставува апсорпција на кристали. Тоа е исто така ефикасно и удобно решение за наводнување на саксиите. Прво ги заситувате со вода, правите дупки на пакетите така што на страната со дупки во близок контакт е садот со почвата. Кога садот со почвата ќе почне да се суши, водата се ослободува полека и почнува абсорбцијата од кристален полимер во кесата.

Види

Акорус (Acorus gramineus)

Акорус (Acorus gramineus) e декоративнолистно растение кое потекнува од семејството „Araceae“. Ова растение потекнува и …