09.08.2022
Почетна / Градина / Совети за градината пред зима

Совети за градината пред зима

Од почетокот на зимата до месец април миризливиот кукурек е еден од самовилите во градината. Неговите листови, кои се истовремено и цветови, имаат многу фини и убави црвени рабчиња кои минуваат постепено во пурпурни бои.

Растението сака варовник, места за умерено потхранување, распоредени на шарена сенка. Неговото име не е случајно такво. Листовите му се силно ароматични, а миризливиот кукурек стои подеднакво добро како во градината, така и во вазна.

Размножување преку резници

Многу растенија се размножуваат со резници од месец ноември до месец јануари. За таа цел подгответе силни годишни гранчиња. Најдобро е да користите средни по големина парчиња (20-30 см). Отстранете ги кревките врвчиња. За да ја дефинирате насоката на растење, исечете одозгора околу 1-2 см над дадената пупка. Нека исечениците бидат во право. Долниот крај пак исечете го под наклон и под дадената пупка. Држете ги резниците на студено место и во пластични сандачиња, полно со влажен песок. Кон крајот на месец март можете да ги пресадите.

Најдобро против студ:

Види

Свиленото дрво, познато како „Албиција“

Албицијата (Albizia julibrissin), позната уште како “свилено дрво” е вид од родот Албиција. Ова широколисно …