Почетна / Градина / Вести / Совети за градинарот во текот на есента

Совети за градинарот во текот на есента

Фактот дека топлите и сончеви денови завршија, не значи дека работата во градината се намалува. Проверете ги задачите на градинарот во есен и неколку корисни совети.

Иако гледате низ растенијата во текот на целата година, сега е време да се ослободите од сувите гранки на грмушките, од исушените и оштетените лисја, од плевелите околу цвеќињата и овенатите цвеќиња. На овој начин градината ќе се занесе во зимски одмор.

Размислете за уредување на алатите. На пример, можете да ги ставите во корпа или да ги обесувате на ѕидот. Можете да ставите неколку садови на старата полица.

Засади грмушки

Почетокот и средината на есента се добро време за садење грмушки. Влажната почва и сè уште умерените температури ќе овозможат растението да се вкорени и да се прилагоди на новото опкружување.

Донесете свежина

Направете ја градината поинтересно и шарено место во есен. Опкружете се со големи хризантеми. Насликајте ги садовите во светла боја, изберете привлечен декоративен елемент – керамичка фигура, фенер на тиква.

Отстранете ги штетниците

Пред да ги ставите садовите во затворено, треба да ги проверите од штетници. Ако ви недостасуваат некои, тие исто така ќе заразат.

Време на мулчирање

Есента е добро време за мулчирање. Покријте ја почвата во градината со тепих од суви лисја, слама, струготини. На овој начин ја храните почвата со органско ѓубриво, ја контролирате ерозијата и ја заштитувате од ниски температури.

Сукуленти во есенската градина

Сукулентите се интересни растенија кои, иако обично не цветаат во светли цвеќиња, имаат оригинални лисја и боја.

Види

Што ќе се случи кога ќе скршите јајце под вода?

Што ќе се случи ако скршите живо јајце под вода? Институтот за океанска наука од …