01.12.2023
Почетна / Градина / Совети пред да започнете со одгледување зеленчукова градина

Совети пред да започнете со одгледување зеленчукова градина

Подготовка на почва

Секој кој има мало парче земја , дури и во урбан контекст, може да започне со планирање на изградба на своја органска градина

Но, како да се направи зеленчукова градина? Како работи подготовката на почвата? Кои се првите чекори што треба да се преземат за да станат вистински земјоделци? Од каде започнувате?

За да започнете да одгледувате органски, прво мора да си поставите прашања на вашата почва.Како прво, кои се нејзините почетни услови?Дали е тоа земја веќе користена во минатото за одгледување ? Каква изложеност на сончева светлина има? Дали има извор на вода што може да му служи на земјата? Каква е климата во мојата област? Што треба и сакате да одгледувате?

Започнуваме од претпоставката дека имаме на располагање, да ја направиме зеленчуковата градина , земја што порано не била култивирана (или во секој случај на одмор некое време), со добра изложеност на сонце во блага клима, и со лесно употреблив извор на вода. Еве ги првите чекори што треба да се преземат за подготовка на земјиштето и, според тоа, за реализација на нашата градина .

Први чекори што треба да се преземат за да се направи зеленчуковата градина: подготвување на почвата за сеидба

Основните прелиминарни операции се однесуваат на подготовка на почвата , а тие се две: негово чистење и прво расипување.

Чистење на почвата

Првата операција што треба да се направи апсолутно за да се изгради сопствена градина е да се подготви почвата за сеидба , особено ако се занимаваме со заговор што не се користи веќе некое време. Правилната подготовка на почвата е важна и, пред сè, потребно е чистење на целата област што би сакале да одиме да ја култивираме. Пред дури да почнеме да работиме на земја со рачни или механички средства, затоа мора да ги елиминираме сите ПЛЕВЕЛИ и спонтани билки што сигурно ќе бидат присутни.

ОРГАНСКО ИЛИ …..

Во овој момент, пред вас се појавува првото прашање помеѓу органско култивирање и обично одгледување. Ајде да објасниме подобро. Пред вас, веројатно, ќе имате земја полна со плевели, густ зелен тепих каде што не знаете како да ставите рака, од каде да започнете. Искушението што некој (се надеваме дека никој) не може да има е да користите хербицид: го ставате производот (повеќето од комерцијалните формулации се оние кои се базираат на ГЛИФОСАТ ), а плевелот исчезнува сам по себе, лесно не е?

Проблемот е во тоа што производот што го користите е отров, глифосатот (произведен во милијарди литри од голем мултинационален), особено е прогласен за многу опасен и веројатно ќе биде канцероген (за да го разберете штетниот потенцијал на оваа супстанца, ве поканувам да прочитате на напис за опасности од глифосат), исто така, ја уништува природната плодност на почвата и не прави разлика помеѓу позитивни и негативни плевели. Користејќи вакви производи за да создадете своја градина , започнувате на погрешно стапало. Одгледувањето нема да биде органско и ризикуваме да донесеме зеленчук со опасен остаток од отров на нашата маса.

Направете ја градината со ОРГАНСКИ зеленчук

Решението? Изработка на градинарски органски зеленчук . Веднаш ставете го во вашата глава: органски значи ПОВЕЌЕ внимание, повеќе работа, повеќе превенција. Изборот зависи само од вас, но ако она што го барате во вашиот зеленчук е квалитетно, тогаш ќе мора да се испотите.

Значи, за подготовка на почвата, ЗАСУКАЈТЕ ги ракавите и започнете со рачно и механичко отстранување на плевелите.

Отстранувањето на плевелите со рака (особено ако обемот на почвата е мал) е најстариот заморен, но ефикасен метод.

Значи, сега кога знаеме дека изработката на зеленчукова градина како што треба, бара посветеност и страст, ајде да добиеме нараквици со тврдо гумено дно и да почнеме со искоренување на плевелот.

Оваа постапка е важна, бидејќи отстранувањето со рака значи плевење на коренот. И ова, пак, значи да се одложи повторување на плевелот колку што е можно подолго, што честопати е главен вектор на болести и негативни инсекти за нашите култури. Накратко, оваа операција веќе може да претставува успех или на друг начин од нашата жетва.

Јасно е дека е можно да се користат алатки за олеснување на работата. Во оваа фаза препорачувам да користите мотика, која сепак нема да се користи во длабочина, туку на површината (длабочина од приближно 3-5 см, само доволно за да се отстрани плевелот).

Пред да започнете во оваа насока, потребно е да се процени висината на плевелите, ако нивата е преполн и густа, препорачливо е прво да косете со срп за рака, или за оние кои ја поседуваат, користете машина за четки

Само во овој момент е можно да се започне со одговарање на прашањето: “Како да се направи градината?”.

Нашата земја , всушност, сега е конечно подготвена за обработка. Овде, исто така, се разбира, проширувањето и достапните алатки.

Постојат два начина на дејствување за да се работи на почвата и да се подготви најдобро во нашата градина: рачна обработка, употреба на едноставни алатки и преработка извршена со помош на специјални машини.

Рачно копање

За одгледување земја на која ќе се посветам на мала органска градина, можете да започнете со неколку едноставни рачни алатки, како лопата, мотика и гребло.

ЛOПАТА се користи за да се движи земјата површно. Се користи токму за да се ископа, односно да се олабави земјата со тоа што ќе се раздели во тревки што потоа ќе бидат свртени внатре. Неговата структура наликува на лопата, но за разлика од второто, лопата се турка во земјата со силата на стапалото наместо рацете.

За одгледување земја на која ќе се посветам на мала органска градина, можете да започнете со неколку едноставни рачни алатки, како лопата, мотика и гребло.

Механичка обработка

Ако за среќа за нас, сепак, имаме достапна механичка опрема, целата работа опишана погоре е олеснета и скратена.

Откако почвата ќе се распредели рамномерно, можете да продолжите со работата со мотиката, која ќе ги уништи чешлите што претходно биле свртени со лопата. Работата со мотиката е фундаментална, бидејќи во оваа фаза почвата се прави мека и трошлива за да го смести семето или расад што би сакале да го засадиме. Откако ќе се изврши оваа втора работа, почвата може да се искоси за да се направи униформа и почвата да се одгледува толку јасна пред неа.

Со употреба на мотокултиватор можно е да се подготви теренот побрзо и помалку заморно, исто така, работејќи почви со средна големина.

Во овој момент нашата земја е подготвена да стане зеленчукова градина.

Но, правењето зеленчукова градина исто така бара планирање, и затоа ќе мора да започнете да се грижите за: архитектурата на зеленчуковата градина , (што да садите, како и кога) и системот за наводнување .

Затоа прочитајте ги следните натписи. Патот е сè уште долг.

Напишал: Тодор Лонго, земјоделие.мк

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …