22.01.2022
Почетна / Градина / Вести / Сом човекојадец изел мајка со бебе

Сом човекојадец изел мајка со бебе

Дали се вистинити легендите со рибите сомови за кои се смета дека јадат луѓе, пишува регионалното издание на АИФ. Готвачите го ценат сомот како вкусно, нежно месо. Можеби, од оваа причина, сомот се смета и за еден вид елита кај рибите. Бојата на оваа риба е генерално темна, скоро црна, додека стомакот, е обично сиво-бел.

Сомот е најголемиот жител на речните води во Ростовскиот регион, Русија. Неговите димензии се во должина до три, па дури и четири до пет метри. Во текот на последните четири години, повеќе од 20 сомови се регистрирани во јужна и централна Русија, со тежина од повеќе од 200 килограми! Сомот е вистински предатор. Неговата главна храна е слатководната риба. Но, ова е особено точно за малите и средни примероци. Понекогаш животните или птиците влегуваат во вода и, за жал, тие исто така стануваат плен на овој предатор на слатководните води. Жителите на селата во ростовскиот регион често раскажуваат различни приказни за тоа како сом пред нивните очи ја отвора својата огромна уста и проголтува цели домашни гуски и патки.

Еве што и рибарот Владимир Кондрајев раскажува: „Беше јули наутро кога ловев во близина на селото Багаевска. Во тоа време, риболовот од брегот не беше успешен, па морав да отпловам од брегот со мојот гумен брод. Откако седев во чамецот околу половина час, одеднаш почувствував дека се појавува голема риба. Почнав да ја влечам трската, но силата беше многу поголема. Одеднаш мојот брод почна да се лула, а потоа се сврте наопаку. Тогаш видов дека веднаш доаѓа кај мене огромен сом, која испадна дека е голем колку мојата висина. Ми ја гризна раката многу болно, ја држеше како куче и почна да ме влече. За среќа, во џебот од панталоните имав ловџиски нож што го носев за да ја исчистам уловената риба и да исечам вреќи со оган. Го зграпчив тој нож и удрив неколку случајни удари кај муцката на рибата, по што сомот ме пушти и исчезна. Едвај стигнав на брегот. „Морав да ја лекувам повредената рака цела недела и желбата да ловам од брегот целосно исчезна.“

Единствената трагедија потврдена во последниве години беше приказната што се случи во летото 1996 година во регионот Воронеж, кога една жена и дете станале жртва на џиновската риба сом. За среќа, во Ростовскиот регион сè уште нема пријавени вакви факти, вели рибарот.

Види

Облечен во црвена маица го разлути бикот: Еве како бикот успеа да го пробие кафезот

Облечен во црвена маица овој човек мислеше дека ќе биде во центарот на вниманието на …