22.05.2022
Почетна / Градина / Сокови од зеленчук – лековити и корисни

Сокови од зеленчук – лековити и корисни

Сок од домати

Доматите и сокот од домати реагираат многу поволно при лекување на бубрежни болести и хипертензија. Свежо подготвен сок од домати е исклучително корисен производ, кој има алкална реакција. Во него има содржина на материи кои ги помагаат метаболитичките процеси во организмот.

Освен тоа е неверојатен извор на железо, фосфор, калциум и витамин Ц. Во црвените сорти домати има богата содржина на каротин, кој не се уништува дури и при готвење. Дневната доза која може да се земе е 700-800 мл.

Сок од спанаќ

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …