02.10.2022
Почетна / Градина / Содалитот ги поттикнува пријателството и лојалноста

Содалитот ги поттикнува пријателството и лојалноста

Содалитот е темно син, често пати прошаран со бели линии, украсен скапоцен камен. Иако масивните примеси на содалит се непроѕирни, кристалите обично знаат да бидат проѕирни.

Добро познат по својата сина боја, содалитот може исто така да биде сив, жолт, зелен или розев и често е измешан со бели линии.

Првично бил откриен од страна на Европејците во 1811 година во Илимаусак интрузивниот комплекс во Гренланд, а содалитот не станал важен како украсен камен до 1891 година, кога во Онтарио, Канада, биле откриени огромни депозити на фин материјал. Во продавничката на Македонскиот рубин – Кај ДЕКО исто така можете да најдете парчиња од овој кристал.

Вообичаено во масивна форма, содалитот се наоѓа како венски пломби во плутонични магливи карпи, како што се нефелинските сиенити. Неговото создавање е поврзано со други минерали типични за силициумови средини, како леуцит, канкринит и натролит. Други поврзани минерали се нефелин, титаниум андрадит, агирин, микроклин, санидин, албит, калцит, флуорит, анкерит.

Одговара првенствено на петтиот енергетски центар, или чакрата. На физички план влијае врз подобрувањето на функционирањето на дишниот систем. На психички план ни помага да се оградиме од сопствените прекумерни емоции чинејќи не поблиски пријатели на самите себеси. Ги поттикнува лојалноста и пријателството.

Ја стимулира шестата чакра третото око и е одличен за медитација. Инспирира идеализам и овозможува да останете верни на себе. Добар е за групна работа, носи хармонија и солидарност. Елиминира ментална конфузија. Смирува напади на паника, стравови и фобии. Погоден е за метаболизмот, имуниот систем, несоницата, грлото, гласните жици и го намалува крвниот притисок.

Во комбинација со други минерали е добар стимулатор на дишните органи.

За да дознаете повеќе или нарачате кликнете ТУКА

Види

Што се случува со мозокот ако јадете по три банани дневно

Според студија објавена во Journal of American College of Cardiology, треба да јадете една банана …