Почетна / Совети / Собна лоза (Роицисус) (Rhoicissus)

Собна лоза (Роицисус) (Rhoicissus)

Собната лоза потекнува од Централна и Јужна Америка. и е брзорастечко ползечко растение. Роицисусот има темно, поделени често и назабени листови кои имаат брзо покривна моќ. Со помош на мустачки, може да се става на различни реквизити и ѕидови. Се користи и за поделба на простории.

Видови: Rhoicissus rhomboidea има триделни листови кои во почетокот се сребрени, а со тек на растење стекнуваат темна боја. Rhoicissus capensis е со цели, големи и сјајни листови со кафеава боја на периферијата. Долната површина на листовите исто е кафеава.

Нега: Растението е непретенциозно и може да живее подолго. Не е проблематично на температурните промени, многу брзо се адаптира. Во зима температурата не смее да падне под 8 степени. Обилно мокрење предизвикува купишта паднати листови и промена на бојата во кафена. Во топлите месеци се полева обилно, а во зима поретко. Се ѓубри во пролет и лето по 2 недели. За пресадување на Роицисусот е потребна глинесто-хумусна почва.

Размножување: Се размножува лесно преку стеблени резници во вода.

Види

Цвеќињата што сакаат ладно

Растенијата особено оние што доаѓаат од региони со постудени зими, се толку приврзани на студот …