01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Собен јасмин (Jasminum Polyanthum)

Собен јасмин (Jasminum Polyanthum)

Jasminum polyanthum или собен јасмин е еден од многуте видови јасмини, погоден за собно одгледување во наши услови. Потекнува од западна Кина.

Во земјите каде што климата дозволува, може да се одгледува и во градината. Расте многу брзо и има многу силно ароматични бои. Цути на крајот на зимата и почетокот на пролета. Во саксија достигнува до 1м, каде што задолжително треба да обезбедите растението да добие компактна форма. Пупките на собниот јасмин се розови, а додека пак белите бои достигнуваат големина до 2 см, а мирисот им е истовремено силен и неназдразлив.

Место: собниот јасмин би се чувствувал идеално на источен прозорец каде не јакото сонце ќе му се одрази многу добро. Оптималната температура за одгледување е 10-20 ° Ц

Нега: Растението сака многу вода во периодот од април до септември. Во жешките летни денови е потребно дури и наводнување по два пати на ден. Собниот јасмин сака воздушна влага и пулверизирањето би му се одразило многу благотворно. Во зимскиот период наводнувањето е пестеливо – впива вода кога почвата му се исуши. Во периодот на застудување не се пулверизира.

Размножување: се размножуваат со семе и сечи. Впечаток на многу луѓе е дека од семка, собниот јасмин се одгледува полесно и цвети побрзо. Вкоренувањето на сечи трае околу 2 месеци. Се пресадува после на цветањето.

Совет за градинари: За да формира пупки и да ве израдува со поприлично расцутување, собниот јасмин има потреба од период на застудување. Недостатокот на период на застудување е главната причина љубителите на ова прекрасно мирисно растение да не успевеат да предизвикаат повторно расцутување.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …