Почетна / Градина / Вести / Со каква убавина плени глацијалното езеро Локув во Маврово ? (Фото)

Со каква убавина плени глацијалното езеро Локув во Маврово ? (Фото)

Исто така на овие места можат да се соберат голем број на чаеви и други растенија кои можат да се употребат за подготвување на природни лекови, а како најпознато растение кое има совршен природен вкус и го има во големи количини е и боровинка (ја има во повисоките делови од планината).

Доколку тргнете од патеката од с. Битуше, може да ја посетите и првата партизанска печатница во центарот на селото.

При последните биолошки истражувања на водата и околината на езерото, од страна на италијанските експерти се пронајдени повеќе специфични водови на растенија и инсекти што го прават овој локалитет посебно значаен.

Текст/Фото: Национален парк Маврово/Екрем Веапи

Види

Што ќе се случи кога ќе скршите јајце под вода?

Што ќе се случи ако скршите живо јајце под вода? Институтот за океанска наука од …