01.12.2023
Почетна / Градина / Славчо од Манастирец одгледа домат тежок 1,325 килограми

Славчо од Манастирец одгледа домат тежок 1,325 килограми

Македонска автохтона сорта на домат, кој се карактеризира со уникатен вкус и арома, кои се типични само за ова поднебје. Плодовите достигнуваат тежина и до 1,3 кг, што претставува своевиден рекорд за оваа сорта.

Јабучар е сорта која изобилува со неговата големина и специфичната розева боја. Најмногу го има во околината на Скопје и во Струмичкиот предел. Тој се карактеризира со розова боја и вкус на вистински домат. Исто така, помал број производители почнале да го одгледуваат познатиот јабучар во пластеници, сами собирајќи семе, но и покрај тоа што е произведен во заштитени улови, неговата трајност е ограничена на само неколку дена.

Овој пат среќни вести доаѓаат од селото Манастирец, поточно од Славчо Василев кој успеа да одгледа домат од сортата „Воловско срце“ тежок 1,325 кг. Честитки за земјоделецот!

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …