Почетна / Градина / Вести / Скрати ме да пораснам

Скрати ме да пораснам

Сигурен сум знаете дека и покрај тоа што во случај кога две соседки сакаат цвеќиња и ги имаат истите видови на растенија, напредокот на цветот и цветањето е различен?

Зошто е тоа така? Сигурн не е поради тоа што едната разговара со растенијата повеќе отколку другата! Главната причина зошто некои растенија се развиваат подобро од другите, е кастрењето или шишањето т.е. панцирање.

Тоа е странски збор кој значи многу едноставна акција, односно подигање на врвовите на гранките.

Знам дека не звучи убаво кога младите врвови е потребно да кратат, но за растението да биде разгрането неопходен е овој чекор.

Што значи дека доколку сакаме да имаме убави и разгранети растенија, потребно е да ги шишаме. Шишањето најчесто се врши со помош на градинарска ножица која може да биде без и со погон. Многу видови растенија се шишаат и на тој начин се добиваат интересни форми од истите. Нека не звучи тажно, напротив кастрете:)

 

Види

Конзумирањето праски и сливи штитат од прекумерна тежина

Праскиte (особено нектарините) имаат биоактивни состојки, кои можат да нe заштитат од прекумерната тежина и …