06.07.2022
Почетна / Градина / Скапа или ефтина инвестиција e одгледување на гоџи бери?!

Скапа или ефтина инвестиција e одгледување на гоџи бери?!

Доста луѓе сметаат дека одгледување на гоџи бери во Македонија не е толку комплицирано.

Всушност и вие може да се занимавате со одгледување на гоџи бери, дури и ако одлучите тоа да го сторите во саксија.

Ако сте во градот, оваа опција ќе ви одговара повеќе. Подгответе си почва, ѓубриво и песок. Убаво е во почетокот гоџи берито да биде во затворен простор.

По една година ќе може да го оставате и надвор. Тоа ќе преживее и во зимски услови, но првично бара да се адаптира.

На пролет може да го пресадите во поголем сад. Започнете градинарски, за да се засили разгранувањето. Ова ќе обезбеди повеќе овошје со времето. Сè, од оваа т.н. билка на долговечноста е драгоцено и може да се користи за лекување.

Плодовите на гоџи бери се најмногу заситени со микроелементи и аминокиселини.Тие содржат витамин А, витамин Ц, витамин Б, калиум, калциум. Помагаат при проблеми со главоболка, зуење во ушите, несоница, замор, анемија, болести на бубрезите, слаб вид, а црниот дроб и жолчката реагираат одлично.

Плодовите може да ги консумирате свежи, сушени или преработени. Ако садите гоџи бери во градината внимавајте растојанието да биде барем метар и половина. Соодветен период за целта е од месеците април до октомври, но повторно е валиден советот растенијата да бидат прилагодени пред тоа.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …