Почетна / Градина / Сите го газиме, а не сме свесни колку е ова растение лековито

Сите го газиме, а не сме свесни колку е ова растение лековито

Содржи витамини А, Б6, В9, од минералите содржи – калиум, калциум, натриум, фосфор, магнезиум, железо и манган.

Таа е прекрасно средство за лекување и превенција очни болести. Содржи 44% од дневната доза витамин а – 1320 IU/100 година.

Го регулира нивото на шеќерот во крвта, помага за подобрување на срцевата активност и го стимулира имунолошкиот систем. Згора на тоа ги штити хормонскиот и кардиоваскуларниот систем. Корисна е при артритис, мигрена, кашлање, мускулни тензии и изгореници.

Тученицата содржи уште и два моќни антиоксиданти – пигментите бетаксантин и бетацианин. Тоа ја прави корисна во превенција на ракот.

Види

Идеи за мини градини во стаклени шишиња

Преубави идеи со мини градини во стаклени шишиња