14.08.2022
Почетна / Градина / Системи за наводнување

Системи за наводнување

Површинското наводнување, е каде што водата во тенок слој тече по површината на почвата и најчесто се користи за наводнување на градини и паркови. Подземното наводнување, каде што водата се добива со отворена канализација или подземни цевки и инфилтрираат во земјата. Наводнувањето преку симулација на дожд е претежно наменет за парковите и градините. Најчести инструменти се прскалките каде под определн притисок водата излегува во вид на млаз и прска врз почвата. Наводнувањето преку капка по капка најчесто се употребува во областите каде што снабдувањето со вода за наводнување се ограничени. Тоа е исто така се користи за наводнување на градини и паркови. Овој начин е доста корисен и заштедлив на вода, бидејќи водата може да се користи за наводнување за поеднични растенија и директно е во врска со кореновиот систем на растнието.

Главните компоненти на системите за наводнување се: пумпа која ја црпи водата од извори како што се резервоари, бунари, канали и слично. Работи со помош на мотор со внатрешно согорување или електромотор.

Види

Како да направите ликер од диња

Дињата има најмногу концентрирана блажина од сите други овошја и има посебен вкус кој што …