16.05.2022
Почетна / Градина / Системи за наводнување

Системи за наводнување

Наводнувањето претставува мерка на количина на вода за одгледување во растителното производство што се додава во почвата. Таа е потребна за оптимална раст и развој на растенијата.

Главната цел на наводнувањето е растението преку корените и листовите да апсорбира течност. Најефикасен вештачки начин на наводнување е оној кој го имитира, колку што е можно и бара природен феномен: дожд.

Ова се однесува подеднакво на сите видови на зелени површини, од јавните паркови и спортските објекти за приватни градини. Оваа софистицирана технологија на систем за наводнување е прилагодена за мали области како што се парковите и приватните градини.

Само професионален систем за наводнување може да се постигне да се добие парк или градина во идеални услови кои ќе им овозможат долг живот на растенијате и украсните грмушки и дрвја. За да биде ефективно наводнувањето, мора да се обезбеди:

-Хомогена дистрибуција на вода за секој растителен вид

-Можност за ноќно наводнување за да се спречи или намали термичкиот шок на растенијата

-Оптимално искористување на електрична енергија и вода, благодарение на автоматска регулација и исклучување на системот во случај на дожд

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …