19.08.2022
Почетна / Градина / Сибирска боровница или аронија – зрно полно со здравје

Сибирска боровница или аронија – зрно полно со здравје

– Подобрување на циркулацијата

– Ослободување од слободните радикали во организамот

– Анелгетско дејство – Благотвороно дејство кај луѓето кои патат од мигрена

– Го ослободува организамот дури и од тешките метали

– Го потикнува зараснувањето на раните

– Го подобрува метаболизмот

– Го јакне имунитетот

– Поволно делуваат на целиот гастро-интестинален систем

– Спречува дијареа и опстипација

– Ја штити тироидната жлезда

– Го штити панкреасот и црниот дроб

– Штити од UV зрачења и спречува настанување на брчки

Како што рековме ова се само мал дел од придобивките кои аронијата или сибирската боровница може да ги понуди. Цвета во мали бели цветови во гроздови. Листовите на почетокот се темно зелени а подоцна стануваат светли, па жолтеникави се до темно црвени. Плодовите најпрво се зелени а потоа стануваат црвени, се до потполното зреење кога ја добиваат нивната карактеристична и препознатлива боја.

Од аронијата можете да правите скоро се, од обична овошна салата, мармалад, сок, слатко и се друго што може да се замисли. Како и да ја приготвите нема да згрешите. Аронијата или сибирската боровница е растение кое има исклучително магичен ефект за здравјето бидејќи секое зрно кое ќе го земете претставува зрно здравје за вашиот организам.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …