Шумската јагода (Fragaria vesca L.) расте во шумите и шумските ливади, во грмушките и потоа до 2000 метри надморска височина.
Корисен дел се листовите со рачките по собирањето на плодовите. Се сушат на сенка или во машина за сушење алишта до 45 °С.
Овошјето исто така се користи. Се суши во машина за сушење на температура 25-30 °С. Сувите овошја се без мирис, со темноцрвена боја и киселкав вкус.
Плодовите содржат пектин, шеќери, аскорбинска киселина, флавоноиди, антоциани, танини, фосфати, органски киселини и др.
Во лисјата се содржат траги од алкалоиди, витамин Ц, етерични масла, флавоноиди, танини, силициум киселина и др. Експериментално е утврдено дека листовите од билки подобруваат работата на срцето и го намалуваат крвниот притисок.
Во народната медицина шумските јагоди се користат за лекување на песок во жолчното кесе и во бубрезите, при анемија и хемороиди.
Околу 1 лажица ситно сечкани листови од растенијата се запаруваат со 400 мл врела вода. Киснат околу 1 час, а потоа се прецедуваат. Се пие по 1 чаша пред јадење 3 пати на ден. Плодовите се исклучително корисни во диететска исхрана, за деца и возрасни, поради големи количини на органски материи, а особено аскорбинската киселина.