19.08.2022
Почетна / Градина / Што значи бојата на трендафилот: црвената боја значи почит, a жолтата …

Што значи бојата на трендафилот: црвената боја значи почит, a жолтата …

Трендафилите го завземале првото место на листата на најатрактивни и најомилени цвеќиња на луѓето, уште од најстари времиња.

Од моментот кога човекот станал свесен за убавината на цветните растенија, трендафилите за копје ги надминувале сите останати.

Денес се одгледуваат во сите краишта на светот со умерена клима, и веројатно и далеку во иднината ќе бидат најпознати и најомилени цвеќиња.

– За најстарите фосилизирани цветови на трендафили постојат две претпоставки. Според едната, тие се најдени во Орегон и Колорадо, и се проценети меѓу 35 и дури 70 милиони години. Другата е многу порадикална, и според неа розите потекнуваат од пред повеќе од 3 милијарди години!

– Трендафилите за првпат се претставени на монети околу 4 илјади години пред нашата ера во Азија.

– Првиот пишан текст за розите е стар околу 5 илјади години, и потекнува од Сумеријците (денешен Ирак).

– Во Асирија и Вавилон се пронајдени мотиви на трендафили во архитектурата, а се спомнува нивното присуство во висечките градини во Вавилон.

– Во Европа се насликани на фрески и монети најрано околу 16-тиот век пред нашата ера.

Продолжува на следната страна

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …