14.06.2024
Почетна / Градина / Што треба да вклучите во дневната нега на растенијата кои живеат во затворениот простор

Што треба да вклучите во дневната нега на растенијата кои живеат во затворениот простор

Ако сакаме нашите растенија секогаш да изгледаат хранети и свежи, треба редовно да ги чистиме и отстрануваме исушените и гнили лисја и делови од растението.

Оние растенија кои, по цветањето, не им треба дополнително одгледување, како што се циклами, бегонии итн., треба да се фрлат веднаш, за да не заземат бескорисно место.

Некои растенија треба да се подмладат во текот на годината. Ова е особено важно за оние кои растат само на врвот, како што се фикус, дифенабахија, драцена. Во овој случај, со користење на т.н. методи на маргирање, растението може да се подмлади, т.е. со отсекување на врвот на некои растенија, како што се петунии, фуксија, пелагониум, итн. Затоа ги принудуваме да растат и цветаат пообилно. Во оваа прилика формираме крошна во грмушки и со тоа ги подмладуваме.

Кај качувачките растенија, потребна е редовна приврзаност кон лентата, што самите можеме да ја направиме од дрво или жица.

Веќе на почетокот на ова поглавје во врска со грижата за домови, се споменуваше дека повремено површината на земјата во саксијата треба да се олабави. Особено е важно тоа да се направи кај растенијата што ретко се трансплантираат. Со нив, повремено ја заменуваме горната почва со нова почва полна со хранливи материи.

Пролетното сонце веќе може да биде премногу топло за топлите денови март и април, особено преку стаклото, за чувствителни растенија во затворен простор. Во текот на летото, се разбира, со исклучок на вистинските кактуси, некои сукуленти, лантанум, пеларгониум, итн., сите растенија мора да бидат заштитени од премногу сонце. Ако не можеме да ги засениме илјадниците со лесни завеси, тогаш мора да подготвиме лесни дрвени рамки со напната бела хартија, што ќе ни послужи како нијанси.

Во зима, кога температурната разлика помеѓу собниот и надворешниот воздух е многу голема, ние мора да посветиме особено внимание на тоа и да ги однесеме растенијата во заштитениот дел од просторијата. Сепак, студениот воздух често продира дури и преку мали отвори.

Во секоја просторија каде што чуваме растенија, треба да има термометар на прозорецот, бидејќи не е доволно само да се процени температурата во просторијата, што, како што видовме во специјалниот дел, е многу важно и специфично за одредени типови куќички.

Види

Три рецепти: Како да ја излечите настинката за помалку од еден ден

Ќе ви претставиме само 3 од многуте рецепти во народната медицина за борба против настинката, …