Почетна / Градина / Вести / Што содржи и како се користи пролетното зеленило

Што содржи и како се користи пролетното зеленило

Спанаќ

Каков вкус има?

Младиот спанаќ има благ вкус и сличен е со зелената салата. Зимскиот има посилен вкус поради оксалатите кои се наоѓаат во рачката и задебелувањето на листот.

Што содржи?

Одличен извор е на фолна киселина, витамин А и Ц, како и витамин Б комплекс. Богат е со железо и магнезиум но и со витамин Е. Како да го користите?

Иако младиот спанаќ се користи свеж во салати, сепак обично се подготвува барен десетина минути во солена вода. Вредната содржина ќе се спаси ако се обарува на пареа. Се приготвува секогаш непосредно пред употреба, бидејќи откако еднаш термички ќе сеобработи, не треба да се загрева повторно заради формирањето на нитрати.

Келераба

Каков вкус има?

Иако е од семејството на зелки, со своето задебелено стебло и корен, повеќеличи на репа. Има неутрален вкус и лисјето и коренот, но кога ќе се обработи термички, добива слаткаста нота.

Што содржи?

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …