18.08.2022
Почетна / Градина / Што се случува со твоето тело ако јадеш модар патлиџан?

Што се случува со твоето тело ако јадеш модар патлиџан?

Модриот патлиџан, исто така наречен син домат, е растение од семејството Компирови. Растението носи плод со истото име, кое широко се користи како зеленчук при готвењето.

Модриот патлиџан е близок роднина на доматот и компир и потекнува од Индија и Шри Ланка. Така, повеќето луѓе сметаат дека модриот патлиџан е зеленчук, но всушност е овошје.

Омилениот гурмански производ е богат со хранливи материи – витамини и растителни влакна, но во исто време има и минимална содржина на калории.

Но кои се најголемите бенефити од овој плод?

Текстот продолжува на следната страна

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …