06.07.2022
Почетна / Градина / Што се мотокултиватори и какви модели ви се потребни ?!

Што се мотокултиватори и какви модели ви се потребни ?!

Првите прототипови на лесен трактор за рачно орање се појавија на почетокот на 20 век. Еден од првите патенти му бил издаден на швајцарскиот државјанин Конрад фон Мејенбург во 1912 година.

Мотокултиваторот претставува земјоделска машина која служи за дополнително разорување на веќе изорена земја.

Работните делови на машината се вртат со голема брзина, со што ги разделуваат големите парчиња земја. Оборотите можат да се движат од 70 до 160 вртежи во минута, во зависност од моделот. Тие исто така се користат и за хранење на почвата.

Помалата тежина на култиваторот го прави поподвижен и ви овозможува да ја обработувате почвата со помалку напор и исто така овозможува да ја обработувате почвата во потесни области.

Тие се користат насекаде, од мали и средни домови за домаќинства до големи фарми. Врз основа на ова, производителите произведуваат моторни култиватори кои претежно ги делат во неколку групи:

Мали – со работна ширина од 30-40 см, кои служат за обработка на полиња за цвеќиња и мали дрвја. Типично, овие модели се двотактни или се со електрични мотори

Средна ширина до 90 – 100 см – Ова се мотокултиваторите кои најчесто се користат. Нивните двигатели се со мотор со внатрешно согорување и имаат поголема моќ.

Големи – со ширина над 90 см. Имаат неколку брзини напред и кон нив веќе може да се прикачи дополнително и друг инвентар (плуг, браздилник и др.)

Мотокултиваторите играат многу значајна улога во земјоделството, па затоа препораките се секогаш да одберете модел кој е соодветен за вашите потреби. Во тој контекст би ви  препорачале ефикасни, едноставни и економични мотокултиватори од марката на АГРИНА.

За подетални информации и нарачки кликнете ТУКА!

 

 

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …