22.03.2023
Почетна / Градина / Што ќе се случи доколку 5 минути вдишите етерично масло од лаванда

Што ќе се случи доколку 5 минути вдишите етерично масло од лаванда

Додека чумата се ширела низ Европа во средниот и во 17-тиот век, била забележана една чудна појава. Работниците кои користеле етерично масло од лаванда и оние кои работеле на полиња со лаванда не биле погодени од лошата болест. Она што ги заштитило била токму лавандата која го зајакнува имунитетот и делува како моќен бактерицид.

Покрај тоа што директно ги напаѓа бактериите и вирусите, и го стимулира производството на бели крвни клетки кои го штитат телото од паразити, лавандата не создава резистентни соеви на бактерии, како што прават антибиотиците.

Покрај исклучително пријатниот мирис и убавиот изглед, лавандата се користи како природен начин за заштита од комарци, молци и други инсекти. Исто така, лавандата смирува, како физички така и емотивно… само 5 минути вдишување на етерично масло од лаванда, може да го намали кортизолот, хормонот кој предизвикува стрес за 24%.

Кога човек е во близина на лаванда таа природно го стимулира неговиот имунолошки систем, кој потоа поефикасно го штити од напади на вируси и бактерии.
Лавандата може да се користи и како моќно средство за дезинфекција: до Првата светска војна со лаванда се стерилизирале површини и болничка опрема, а ја ставале и на раните, исто така може да се користи и како силен антисептик за исекотини, изгореници, убоди и други повреди на кожата.

Види

Сеидба на тиквички

Како може да добиете квалитетни садници од тиквички? За таа цел, кога ги садите растенијата, …