14.06.2024
Почетна / Градина / Вести / Што ќе се случи ако јадете по едно јаболко дневно

Што ќе се случи ако јадете по едно јаболко дневно

Се прашуваме какви нови егзотични плодови и храна да јадеме за да бидеме здрави, паметни, успешни и убави, а всушност доволно е да посегнеме кон нашите природни јаболчиња.

Еве што ве очекува, ако го исполните правилото “едно јаболко на ден”:

1. Ќе ја подобрите состојбата на стомакот. Јаболката содржат влакна кои ја балансираат работата на цревата и го намалуваат ризикот од болести како хемороиди, дивертикулитис и некои видови на рак.

2. Холестеролот ќе се нормализира поради пектинот содржан во јаболката.

3. Ќе го намалите ризикот од астма

4. Ќе ја намилите телесната тежина, ако јадете по едно јаболко пред јадење.

5. Телото ќе се снабди со витамин Ц, А, фосфор, железо и калциум.

6. Срцето ќе биде поцврсто поради калиумот содржан во јаболката.

За да се искористат предностите на сите овие јаболчиња, сепак мора да изберете тие да бидат без пестициди.

Затоа следниот пат кога поминувате покрај гајба ситни јаболка со црвчиња на некој земјоделски пазар, не ги одминувајте.

Види

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, …