22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Што е вообичаено за луѓето кои живеат 100 години?

Што е вообичаено за луѓето кои живеат 100 години?

Луѓето низ целиот свет живеат подолго, а животниот век на раѓање постојано расте. Некои проценки се дека просечниот животен век се зголемува за една четвртина годишно – зголемување што го поттикнало зголемувањето на старите луѓе.

Сега, кога има повеќе луѓе кои живеат на возраст од 100, 110 или дури и повеќе, има смисла да се запрашате: што заедничко имаат овие луѓе?

Првиот човек што живеел најмалку 110 години починал во 1899 година на возраст од 110 години и четири месеци. Оттогаш, животниот век е подолг. Сегашниот носител на рекорд на најдолготрајно лице досега е Французинката Жана Калман, која е родена на 21 февруари 1875 година и починала на 4 август 1997 година на возраст од 122 години и 164 дена.

Некој се очекува наскоро да го сруши рекордот. Студијата објавена од истражувачи од Универзитетот во Јужна Данска (СДУ) вели дека има 25 проценти шанси да го срушат рекордот до 2050 година.

Слична студија, спроведена од истражувачите на СДУ на скоро 17.000 дански и шведски стогодишници, покажа дека најстарите Данци умираат во подоцнежните години.

Сепак, истражувачите исто така истакнаа дека овој тренд на раст не е забележан кај шведските стогодишници. Водечките автори на студијата разгледале што прават различно двете страни за постарите популации.

Прво, тие откриле големи разлики во здравјето на Шведска и најстарата популација на Данска.

Студијата откри дека подобрувањето на здравјето на стогодишник може да се мери со, како што ги нарекуваат Активности на секојдневниот живот (АДЛ).

Овие активности вклучуваат основни активности неопходни за независно живеење, како што се можност да се искапат и да се облекуваат без помош.

Стогодишниците, родени во подоцнежните години во Данска, ги подобриле АДЛ, а тоа се рефлектира во трендот на повеќе стогодишници да се претвораат во супер стогодишнини.

За разлика од тоа, подобрувањето во АДЛ не беше забележано кај најстарите Швеѓани. Студијата дури открива и влошување на подвижноста, когнитивните тестови и тестовите за успешност.

Овој наод е значаен од гледна точка на јавното здравство, бидејќи укажува на тоа дека стогодишниците имаат потреба од чувство на нормалност при вршење на дневни активности.

Покрај тоа, авторите откриле дека има големи разлики помеѓу недоволно финансискиот здравствен систем на Шведска и Данска, што е соодветно финансиран.

Постарите Швеѓани не добија толку голема поддршка во однос на грижата.

Особено падот на трошењето на здравството во Шведска, непропорционално ги погоди оние на дното на социоекономското скалило, вклучително и старите лица во таа група.

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …