Почетна / Градина / Хортикултура / Што е добро дизајнирана градина

Што е добро дизајнирана градина

Добро дизајнираната и добро поставената градина претставува исполнување на надежите на градинарот, неговиот израз на идеал и негова радост.

Целта на дизајнот на градината е да се создаде убавина сама по себе и да се обезбеди средина на среќно живеење.

Кои се некои од основните принципи на дизајн на градина?

• Добриот дизајн не е статична категорија. Тој го пренесува стилот и го надминува времето.

• Добро дизајнираната градина треба да има единство, хармонија и спремност за користење.

• Со околината треба да постои хармонична врска;

• Дизајнот на градината треба да биде во хармонија со архитектонскиот дизајн на куќата и со природните услови на локацијата.

• Дизајнот на градината бара разбирање и признавање на природните услови, имагинација во предвидувањето на можностите на локацијата, вештина во создавањето на уметнички композиции, вкус во селекцијата на материјали.

Види

Фантастични идеи како да изгледа вашиот мал двор

Фантастични идеи како да изгледа вашиот мал двор