18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Што да се јаде за време на карантин и работа од дома

Што да се јаде за време на карантин и работа од дома

Ризикот од зголемување на телесната тежина е зголемен за време на карантин или дома. „За да се избегне оваа непријатна околност, добро е да не купувате вишок производи“, советува нутриционистот Иван Алименко во интервју за Радио Спутник.

Според експертот, подобро е почесто да одите во продавницата и да купувате ограничена количина на производи, особено омилените. Сепак, оваа препорака не е особено соодветна во нашата состојба во земјата, бидејќи таа има за цел да го ограничи движењето надвор.

Луѓето кои чуваат многу производи во нивниот дом тежат во просек 4 килограми. Подобро е да чувате храна во мали количини, така што ако се случи нешто, можете да јадете сè одеднаш и да не расипувате многу храна, смета Алименко. Нутриционистот додаде дека водењето дневник за храна и пресметувањето на дневните калории ќе ви помогне да не качите тежина. Според него, да се биде дома долго време бара во просек 2000 калории на ден.

Тој објаснува дека оревите, па дури и јаболката и другите овошја можат да предизвикаат прекумерна телесна тежина, бидејќи тие се богати со калории и не даваат трајно чувство на ситост.

Според Алименко, кафето со обезмастено млеко и соодветна замена за шеќер може да стане релативно корисна закуска. Таквиот пијалок ќе обезбеди снабдување со течност и нема да донесе многу калории. Покрај тоа, прво треба да правите вежби за да го одржите расположението и добрата форма, советува експертот.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …