20.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Што да направите во случај на напад на оса?

Што да направите во случај на напад на оса?

Поставете неколку вакви стапици во близина на улиштата за пчели. Осите се вметнуваат во шишето и, кога не можат да излезат, умираат внатре.   За да ја направите стапицата, потребно е едноставно пластично шише: горната третина да биде отсечена, мамката се истура на дното на шишето и разделениот врв е свртен и поставен на дното на шишето. За мамка користете ферментиран сируп (или со стар растворен џем). Како мамка за стапици, можете да користите ферментиран ориз, пиво, квасец. Колку повеќе ставате такви стапици во пчеларникот, толку повеќе заштедувате пчели. Поставете неколку вакви стапици во близина на улиштата за пчели. Осите се вметнуваат во шишето и, не можат да излезат, умираат внатре. Земете ја содржината на газата, истресете ги мртвите инсекти, исцедете го сирупот и вратете го во шишето за нови жртви. ВАЖНО! При изборот на мамка, треба да запомните дека пчелите влегуваат во слатката храна. Затоа, за да се минимизира бројот на привлечени пчели – мамката мора да ферментира!

Види

Сакаше да ја истепа неговата сопруга: Еве што направи кучето за да ја спаси

Сакаше да ја истепа својата сопруга: Погледнете на следната страна што направи нејзиното куче за …