Почетна / Градина / Вести / Што да направите доколку лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Што да направите доколку лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Проверете за знаци на прекумерно или недоволно полевање – Друг заеднички фактор, кој може да предизвика пожолтување на листовите, е постоењето на премногу или премалку вода. За да видите колку влага вашето растение добива, допрете ја почвата со длабочина од 0,5 cm. Ако е премногу сува, растението може да треба да биде наводнето. Ако почвата е влажна и има мирис на мувла, најверојатно го преполивате.

Потреба од сончево место – Пожолтувањето на листовите може да се должи и на недоволна сончева светлина. Ова може да биде тешка задача, ако живеете на место кое нема многу природна светлина.

Студено му е – Ако секогаш имате вклучено клима, тоа може да е причина поради која лисјата на вашето растение да се претвораат во жолти. Ако температурата на собата е ниска, ова исто така може да биде проблем.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …