06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, многу напор правите, понекогаш има некои загрижувачки симптоми како што се пожолтување на листовите. Што да направите тогаш? Пред да бараме одговор на ова прашање, да видиме кои се можните причини за ова.

Може растението да има потреба од ѓубрење – Пожолтувањето на листовите може да биде знак на недостаток на хранливи материи, што ја попречува фотосинтезата на вашето растение. Особено, фактот дека лисјата на растението се претвораат во жолти може да значи дека не добива доволно азот.

Постоење на штетници – Различни видови растителни штетници исто така може да доведат до пожолтување на листовите на растенијата. Иако е тешко тие да се видат со голо око, знаците се мали дупки на листовите. Во тој случај извадете ги заразените листови. Можете исто така да испрскате со инсектицид, за да се заштитите од други штетници.

Продолжува на следната страна

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …