18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Шмекот на зачинските и ароматичните билки

Шмекот на зачинските и ароматичните билки

Зачинските и ароматичните билки на секое јадење му даваат нов „шмек“, го прават поинакво, но неговата посебна вредност е оти има и лековити својства, особено ако е набрано свежо.

Да не заборавиме и на лековитите својства на овошјето, дури и против ракот, а треба да се потсетиме и на дел од есенските градинарски обврски, овошките во вашата градина.

Заедно: зачинските, ароматичните и лековитите билки

До скоро не се правеше разлика помеѓу нив. Дури и босилекот, со векови почитуван кај народот, главно е користен за подготвување на чај, за инхалација или верски обреди, но не, на пример, да му се додаде на сос од домати. Се верувало дека за облагородување на некое јадење е доволна една лажица сув зачин, всушност мешавина на незначително количество на сушен зеленчук и значително поголем удел на сол, натриум глутаминати и други хемиски соединенија.

Денес состојбата забрзано се менува. Веќе е општоприфатено дека кимот не е добар само во чај против подувување на градите, туку извонредно ги зачинува компирот, месото, варивата од кељ, зелка, сирења, сосови, па и пециво.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …