Почетна / Градина / Сезоната на цветање започнува: Божиќниот кактус плени со своите магични цветови

Сезоната на цветање започнува: Божиќниот кактус плени со своите магични цветови

Божиќниот кактус (Schlumbergera) е најраспространетиот кактус иако малку знаат за неговиот род. Се сретнуваат во Јужна Америка, Мексико, јужните делови на САД.

Се сретнува и во влажните бразилски места, каде расте като епифит по корените на дрвјата. Имаат потреба од многу малку вода, но висока воздушна влажност.

Формата е во вид на топка и цветовите се многу убави во разни бои. Во принцип за да почнат да цветаат е потребно многу време и нега.

Водата со која ќе го полевате ова растение не треба да биде многу варовита бидејќи постои опасност од гниење. Пред зимата повеќето видови се во период на мирување и треба да им се обезбеди место кое е светло, ладно и суво. Во пролетта и во летото, како и во периодот на раст може да се полева повеќе. За пресадување е потребно посебна почва наменета за кактуси.

Цвета со црвена, розева и бела боја и цветањето се задржува и до неколу недели, а започнува околу божиќ. Откако ќе прецвета ова растение има потреба од одмор и полевањето се намалува. Тој период е најдобар особено за пресадувањето. Саксијата по пресадувањето треба да е малку поголема. Размножувањето се одвива лесно со вкоренување на членчињата. Сака топли места, но треба да се чува подалеку од директната сончева светлина, клима уредите. Може да ја подхранувате еднаш месечно пред пролетта и летото.

Види

Направивте ли и вие Снешко? Погледнете неколку одлични идеи со вашиот омилен лик во зима (Фото)

Направивте ли и вие Снешко? Погледнете неколку одлични идеи со вашиот омилен лик во зима