Почетна / Градина / Вести / Семето од оваа бобинка има силен ефект врз туморот на главата, дојката, дебелото црево, простатата, како и на меланомот

Семето од оваа бобинка има силен ефект врз туморот на главата, дојката, дебелото црево, простатата, како и на меланомот

Латинското име е Sambucus nigra, и расте насекаде, на влажни и запуштени места, но и покрај патишта. Цвета во мај и во јуни, а созрева во септември.

Младите листови се берат во април и мај, а цветовите се берат за време на цветањето во мај и јуни, кога имаат убава млечно бела боја. Подоцна во летото ја менуваат својата боја и тогаш веќе не се погодни за употреба.

Плодовите се сјајни и тркалезни, со црновиолетова боја и со црвен сок.

Тие се во вид на бобинки и од нив може да се прави џем и вино. Плодот од бозел, богат со витамин Ц и антоцијанини, е ефикасен лек за ослободување од грчеви во стомакот, гасови и опстипација, затоа што ја стимулира работата на дигестивниот тракт.

Бобинките од бозел се многу лековити, но не треба да се јадат сурови, туку потребно е термички да се обработат.

Од цветовите и зрелите бобинки се прави вино, а во Унгарија се подготвува како бренди, за што се потребни 50 кг овошје за да се добие 1 литар бренди. Во југозападна Шведска од бобинките се прави ликер, а во Белгија еден вид на џин.

Откриено дека црвените бобинки од прашумите во Квинсленд, Австралија убиваат дури 70% од клетките на канцерот!

Ова го откриле тимот научници кој го предводи доктор Глен Бојл, и верувал дека со користење на овој плод може да се спасат милиони животи!

Научниците од Бергхофер Медицинскиот Институт за истражување успешно ја изолирале состојката од бобинката која го убива ракот и докажале дека има силен ефект врз туморот на главата, дојката, дебелото црево, простатата, како и на меланомот!

Бобинката содржи хемиско соединение кое е означено како EBC-46, а кое е тестирано на бројни животни со различни видови на тумор.

Состојката се наоѓа во семките од бобинките, а процесот на негово прочистување е многу комплициран.

Тестирано е на кучиња и мачки, кои се излечени во 75% од случаите, а во Институтот планираат да започнат и експерименти на болни луѓе.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …