22.09.2023
Почетна / Градина / Село Крушевица, Росоман стана познато и по органскиот бадем DARION

Село Крушевица, Росоман стана познато и по органскиот бадем DARION

Бадемот е овошка која добро ја поднесува високата температура. Се карактеризира како континентално и супертропско овошје.

Бадемот поднесува и ниски температури, дури и од -30 до -33 степени целзиусови. Цветот на бадемот може да издржи температура до -3 степени целзиусови, а младите плодови од -0,5 до -1,8 степени целзиусови.

Бадемот успешно вирее во нашата држава. Во село Крушевица, Росоман на 5 километри од воздушната бања Јасеново има 14 хектари насади на органски бадем под брендот DARION. Тоа се приближно 5600 садници, а поголемиот дел од нив се веќе на седма годишна возраст. За дополнителни информации контактирајте на 075 669 001.

 

Плодовите од бадемот се од голема вредност за исхраната, фармацевтската и прехрамбената индустрија. Плодовите од бадемот содржат голема количина на масло кое варира во граници од 25% до 64,57%. Маслото од бадемот е светложолто, специфична тежина од 0.920, додека јодниот број му е 95, а сапунификациониот е 195. Во јатките на бадемот се застапени аминокиселините:олеинска, палмитинска и стеаринска.

Бадемовото масло има голема емулзивна способност, која особина му дава големо значење при производството на лекови, во козметиката за правење на кремови за изгореници, сува кожа и др.

Бадемовот масло позитивно делува при лечењето на воспалени на повеќе органи инфективни болести и многу други негативни промени.

Бадемовото масло е едно од насјкапите и воедно најфина суровина за производство на лекови, козметички производи и кремови за нега на кожата.

 

Бадемовото млеко е емузлија која се добива со мелење на јатката и постепено додавање на вода, богато е со масти и белковини. Како замена на обичното млеко се употребува за мали деца кои не поднесуваат млечни белковини. Уште многу одамна Бадемовото млеко се користело за негување на кожата.

  • Застапеноста на белковините во јатките на бадемот е од 11,20% до 17,60%.
  • Застапеноста на аминокиселините во мг% е: гликол 0,951; аланин 1,4; валин 0,16; пролин 2,44; фенилаланин 2,53; аспарагин 5,42; глитамин 23,14; тирозин 1,12; аргенин 11,85%; хистадин 1,58; триптофан 4,71, лизин 0,70 и др.
  • Застапеноста на шеќерот е релативно мала и тоа од 2,35% до 5,77%
  • Енергетската вредност на бадемовата јатка изнесува од 500 до 622 џули.
  • Минералните материи сочинуваат околу 3,02%. Од минералните материи значајни се магнезиум, калиум, фосфор, калциум, натриум и др.
  • Застапеноста на целулозата во јатките на бадемот е околу 1,33%
  • Од витамините во јатките на бадемот значајни се: Ц 5мг; А 0,17; Б1 0,2 до 0,4; Б2 0,65; П 100, Е и др.

Бадемот многу се користи и во прехрамбената индустрија, како мешавина во други овошја, суви смокви, лешник, суво грозје и др.

Предноста на бадемот е во лесното транспортирање и чување при обични услови.

За дополнителни информации контактирајте ги DARION на 075 669 001.

 

Види

Три растенија кои помагаат при воспалителни заболувања

1. Елевтерокок (Eleutherococcus senticosus), познат како руски или Сибирски женшен, е високо ценет во Русија …