Почетна / Градина / Сеидба на трева

Сеидба на трева

Во текот на целата вегетација освен во сушните денови. Најдобар период за сеидба е од средината на Април па се до Maj, па од средината на Август се до крајот на Септември или октомври.

Најдобро е да се сее по облачно и влажно време. Кутиите со семе пред сеидбата треба добро да се потресат.

Сееме на следниот начин:

  • површината ја разделуваме на повеќе помали делови. На секој дел прво половината семе го посејуваме од лево на десно, а другата половина од горе према надолу.
  • семето рамномерно го посејуваме преку целата површина. Потоа површината ја валиме и ја прекриваме со тенки слоеви на Хумус. Добро ја полеваме и така овозможуваме подобро мешање на семето со земјата. Во добри услови семето на треникот никнува од 16 – 28 дена.

Види

ПЕПЕЛТА ОД ДРВО -ЗАБОРАВЕНО ЃУБРИВО КОЕ ГО КОРИСТЕЛЕ НАШИТЕ ПРАДЕДОВЦИ-Како да ја користите за да ја оплоди градината?

Оние што живеат на село, или поточно имаат шпорет на дрва или камин, честопати имаат …