22.03.2023
Почетна / Градина / Вести / Седум неверојатни факти за лубеницата, што веројатно не ги знаете

Седум неверојатни факти за лубеницата, што веројатно не ги знаете

Во повеќето делови на светот лубеницата се поврзува со летото. Овoj симпатичен и вкусен плод е популарен избор за секој пикник или плажа. Еве некои работи за лубеницата кои до сега можеби не ги знаевте:

  1. Првото садење на лубеница било пред повеќе од 5 илјади години во Египет.
  2. Лубениците содржат 92 проценти вода.
  3. Кина е најголемиот производител на лубеници. На второ место е рангирана Турција.
  4. Постојат над 1200 видови на лубеници, кои се разликуваат по големина и бои (вклучувајќи црвена, портокалова и бела).
  5. Најтешката лубеница е регистрирана во Кинг со 121.93 килограми.
  6. Секој дел од лубеницата е достојна за јадење, вклучувајќи ја и кората.
  7. Лубеницата може да биде класифицирана како како плод, така и како зеленчук.

Од ботаничка гледна точка, слично на доматите, таа е плод. Но истовремено е од семејството Тиквови.

Види

Сеидба на тиквички

Како може да добиете квалитетни садници од тиквички? За таа цел, кога ги садите растенијата, …