Почетна / Градина / Вести / Се зголемува глобалната потрошувачка на млечни производи

Се зголемува глобалната потрошувачка на млечни производи

Глобалната потрошувачка на млечни производи ќе се зголеми. Растот на населението, повисоките приходи и промената на навиките на потрошувачите се очекува да го поттикнат ова зголемување. Ова се наведува во извештајот на Европската комисија за развој на земјоделското производство од 2020 до 2030 година.

Производството на млеко во Соединетите држави се очекува да се зголеми за околу 500.000 тони. Во Нов Зеланд, експертите очекуваат пораст од 100.000 тони, како резултат на климатските услови. Се очекува поголем успех во некои африкански земји и Азија во новата деценија.

Аналитичарите очекуваат Европската унија да го одржи својот 27% удел во глобалниот извоз на крајот на периодот што се разгледува. Во 2030 година, производството на млеко се очекува да достигне околу 179 милиони тони и да биде околу 6% поголемо отколку во 2020 година. Ова ќе ја напушти ЕУ пред Нов Зеланд, со 25% удел во светското производство. Се очекува во САД да порасне меѓу 13% и 16%.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …