14.06.2024
Почетна / Градина / Вести / Се чини дека е пронајден противотров за најсмртоносната печурка

Се чини дека е пронајден противотров за најсмртоносната печурка

И покрај тоа што зелената печурка е одговорна за над 90 проценти од смртните случаи од труење со печурки ширум светот, научниците сè уште не сфатиле како да го спречат нејзиниот токсичен ефект. За среќа, конечно успеале да откријат супстанца која може да делува како противотров.

Противотров на озлогласената смртоносна печурка – Amanita phalloides – наречена индоцијанин зелена, веќе е одобрен од Федералната администрација за лекови на САД (FDA) и се користи како боја за медицински дијагностички слики.

Истражувачкиот тим предводен од хемичарите Гуохуи Ван и Киаопинг Ванг од Универзитетот Сун Јат-сен во Кина откри дека оваа хемикалија може да ја намали силата на главниот отров на смртоносната печурка.

Зелената опавка е родена во Европа, но сега може да се најде во сите делови на светот. Привлечен изглед и многу сличен на другите јастиви печурки, се бере и јаде само по грешка и е главната причина поради која луѓето избегнуваат да берат диви печурки.

Бидејќи нема знаци на токсичност во нивниот вкус и поради бавниот почеток на симптомите на труење, лесно е да се јаде смртоносна доза од овој отров. Неколку часа по јадење, пациентот може да има гастроинтестинални тегоби кои исчезнуваат по ден ил

Но, сè не е добро. Од моментот на голтање, отровите на печурката го јадат црниот дроб и предизвикуваат симптоми кои укажуваат на сериозно оштетување на овој орган. Без медицинска интервенција – а во некои случаи, дури и со акутна нега – токсините на печурката може да предизвикаат откажување на црниот дроб, а понекогаш и бубрезите, што често доведува до смрт.

За да се дојде до суштината на токсичноста на оваа печурка, истражувачите презеле неколку чекори. Прво, тие користеа скрининг на CRISPR ширум геномот во човечката клеточна линија HAP1 за да го испитаат деструктивното влијание на α-аманитин. Оваа техника ги идентификува гените кои работат заедно со нивно разделување и барање промени, кои можат да ги истакнат патиштата во клетките кои веројатно ќе бидат погодени од токсинот. На пример, во 2019 година, овој метод им овозможи на научниците да ги идентификуваат молекуларните механизми на дејство на отровот од медуза.

Кога го извршија овој скрининг за α-аманитин, открија дека биосинтезата на протеините наречени N-гликани игра значајна улога во клеточната смрт предизвикана од токсинот. Понатамошната студија откри дека ензимот наречен STT3B, кој е суштински за синтезата на N-гликан, е критичен за токсичноста на α-аманитин.

Тие потоа ги разгледаа супстанциите што веќе беа одобрени од FDA како потенцијални кандидати за противотров. Тие идентификуваа потенцијален инхибитор на STT3B – индоцијанин зелен.

Потоа ги тестирале своите наоди. Тестовите се спроведени во повеќе линии на истражување, вклучувајќи луѓе и глувци. Две различни човечки клеточни линии – HAP1 и Hep G2 – беа многу поотпорни на клеточна смрт предизвикана од α-аманитин кога претходно беа третирани со индоцијанин зелен.

Потоа беа третирани органоидите на црниот дроб на глувчето. И тие покажаа поголема отпорност на клеточна смрт.

Конечно, истражувачите направиле тестови на живи глувци. Ним им бил вбризгуван токсинот, а потоа им бил третиран со индоцијанин зелен четири часа подоцна за да го имитираат наводното сценарио за лекување на луѓе кои биле отруени. Кај третираните глувци, забележано е помало оштетување на органите и клеточна смрт и повисок степен на преживување.

Сепак, третманот со индоцијанин зелен во интервали од осум и 12 часа по труењето го изгубил својот ефект, што укажува на тоа дека неповратното оштетување настанува веднаш по конзумирањето и дека терапијата мора да се започне што е можно поскоро.

Потребни се дополнителни истражувања за да се утврди како зелениот индоцијанин го инхибира α-аманитинот и да се процени колку е безбедно да се администрира на луѓето, но овие рани резултати ветуваат дека е можно да се најде противотров во блиска иднина.

Резултатите од истражувањето беа објавени во списанието Nature Communications, пренесува РТС.

Види

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, …