09.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Саудиска Арабија ја гради најголема стаклена градина во историјата на кралството

Саудиска Арабија ја гради најголема стаклена градина во историјата на кралството

Деновиве, корпорацијата Дава склучи договори со Debets Schalkena за изградба на стакленички комплекси на три различни локации со вкупна површина од 44 ха. Ова е најголема инвестиција во стаклена градина во целата историја на Кралството Саудиска Арабија, пишува „ХортиДејли“.

Глобалните проблеми со безбедноста на храната, природните непогоди, сушата и недостигот на вода ја менуваат побарувачката. Земјата, порано позната само по својата нафта, сега формира економија со многу поширока основа. Денес, Кралството Саудиска Арабија сè уште увезува 70% од својата храна на својот пазар. Благодарение на инвестициите во стакленици, во иднина ќе може да се гарантира побарувачката за квалитетна храна.

Првиот комплекс на стаклена градина ќе биде изграден во регионот Ел Харг. Стаклената стаклена градина со висока технологија ќе биде опремена со систем за ладење, греење, ефикасно наводнување и енергетска ефикасна заштитира, систем за автоматизација и напреден систем за размножување.

Прво, ќе се изгради стаклена градина од 14,5 хектари, поделена на 6 одделни оранжерии со централна област за пакување и преграда за расад. Проектот веќе започна и втората и третата фаза ќе започнат до крајот на оваа година.

Види

Рибата која има проѕирна глава

Длабоко во морето постојат риби кои имаат проѕирна глава наречени „Macropinna microstoma“. На неа, се …