Почетна / Градина / Салатата веќе ја берат роботи

Салатата веќе ја берат роботи

Тим од универзитетот Кембриџ првично го обучил Vegebot да ја препознае и одбере салата Ајсберг во лабораторијата. Потоа, успешно е тестирано во различни теренски услови во лозарството, овоштарството и раноградинарството.

Иако прототипот не е толку брз или ефикасен како човечкиот работник, тоа покажува како може да се прошири употребата на роботиката во земјоделството, дури и за култури како што е салатата Ајсберг.

Иако е еден од најчестите типови зелена салата, таа лесно се оштетува и расте релативно рамно на земја, што е предизвик за роботистите.

„Секое поле е различно, секоја зелена салата е различна“, вели Симон Бирел од Одделот за инженерство во Кембриџ. „Но, ако можеме да добиеме роботска жетварка која работи со салатите Ајсберг, можеме да ја натераме да работat и со многу други култури“.

Вегебот првично ја идентификува „целната“ култура во своето видно поле, а потоа утврдува дали салатата е здрава и подготвена за жетва. Конечно, тој ја сече зелената салата од остатокот од растението, без оштетувања.

Сепак, роботскиот жетвар може да се обучи да собере само зрел зеленчук, а благодарение на можноста да работи деноноќно, може постојано да го преминува истото поле. Така, со секое враќање во подоцнежна фаза, машината може да бере зеленчук што не бил зрел за време на претходните берби.

Тимот Ида во Кембриџ е исто така дел од првиот светски центар за обука на докторски агро-роботични центри (ЦДТ).

Види

Дали може да дислоцирате гигантско дрво ? (Видео)

Дали може да дислоцирате гигантско дрво во градовите? Секако дека да. Тоа претставува голем предизвик …