06.07.2022
Почетна / Градина / Размножување со резници

Размножување со резници

Размножувањето преку резници на растенијата е многу лесен и најважно – економичен начин.

Повеќето грмушки и листопадни дрвја, како и некои влекачки видови лесно се размножуваат преку вкоренување на резници.

Размножувањето преку резници може да се одвива преку:

Меки резници

Тие се земаат од млади и кревки гранки, кои потоа вкоренувањето растат активно…

Резници од полусозреани гранки

Тие се земаат од нови гранки, кои пораснале целосно и имаат оформени листови. Тие се лесни за употреба, бидејќи се здрави и отпорни од сушење, но лансирањето на корени од нив трае во принцип подолго време.

Размножување на тревести растенија

Во повеќето случаи, по цветањето во пролет тревестите растенија прецутуваат и нивниот раст може да биде охрабрен со чистење од прецветаните цветови, наводнување или потхранување. Други видови лесно се размножуваат преку резници. Многу рано тревестите растенија кои цветаат формираат гранка во основа, што ги прави идеален материјал за резници донесени во текот на летото. Резниците треба да бидат околу 10 см, долги. Најдобро е да се сечат млади гранки. Растенијата кои цветаат во лето и рана есен може да се размножуваат во текот на летото со донесувањето на резници од настанатите гранки и нивните врвови.

Размножување на влекачи

Во принцип овие видови формираат гранки со долги шини меѓу точките во кои се собираат лисјата. Користете врвови на шини или резници со шарени мозолчиња. Многу влекачки видови како клематис, јасмин, луницера се размножуваат преку резници од хоризонтално растечки гранка.

Размножување на грмушки

Повеќето грмушки се размножуваат лесно од резници земениво текот на летото. Гранките се сечат од растението под местото каде што се собираат листовите и се бришат најмногу долните листови. Резниците треба да бидат околу 10 – 15 см. Ова важи за азалејата, лавандата и некои др. Други видови како што се камелијата, фатсијата, се развиваат полесно од резници со лисја пупки, долги околу 5 см.

Вкоренување на резници

Резниците можете да ги ставите во мешавина од свежа и влажна почва, како и да ги прекриете со полиетиленски плик, за да не излегува влагата и за да не овенат. Побрзо се вкоренуваат ако ги ставиме на полу-сенка. Почвената смеса за резници треба да е добро оцедена и свежо подготвена. Полијте го добро местото, пред да и поставете ги на растојание од околу 10 см.

Проверувајте ги често за да го избегнете овенувањето или гниењето. Засадени во индивидуални контејнери младите растенија во градината засадете ги следната пролет.

За да биде успешно вкоренувањето на резници: Секогаш користете чист и остар нож или градинарски ножици. Изберете здрави гранки од растението кои немаат болести или штетници. По можност одберете гранки кои не цветаат, а ако тоа не е можно, отстранете ги цветните пупки, кога подготвувате резници. Ставете ги резниците во полиетиленски торби, за да се избегне гниењето и по можност искористете ги веднаш откако сте ги одвоиле од растението.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …